Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Амадеус

Снимка: Wikipedia

265 години след рождението на Моцарт великият творец най-сетне намери и у нас своя адепт, който събра в книга премълчаното и непремълчаното за гения.

Проф. д-р Венко Александров

Нещо повече – музиковедите единодушно признават, че става дума за наш, български принос към тълкуването на Моцарт. Още по-изненадващо е, че авторът е прочут лекар и страстен привърженик на музиката. Това е проф. д-р Венко Александров, анастезиолог, който в юбилейната година събра Моцартова биография. Без претенциите на откривател, с голям респект и, както сам споделя, с известни притеснения заради непринадлежността си към музикантското съсловие, авторът старателно подбира факти и събития, подредени според хронологията на случващото се в живота на Волфганг Амадеус. Получил се е огромен и много интересен труд, резултат от очевидно дългогодишен и несекващ интерес към загадките около живота, творчеството и съдбата на музикалния магьосник.

А най-оригиналното в книгата е лекарският поглед към личността, реакциите, физиката и психо-физическото състояние на композитора, анализа на здравословното му състояние, както и тълкувание на различните тези за така ранната му смърт.
Освен акад. проф. Венко Александров в предаването вземат участие музикологът проф. Анда Палиева и големият оперен певец проф. Павел Герджиков.

Проф. д-р Анда Палиева е музиколог, дългогодишен преподавател по история на музиката в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Има десетки публикации в български и чужди издания и участия в множество международни музиколожки форуми.

Проф. Павел Герджиков, освен оперен певец, е режисьор и педагог в Националната музикална академия. Има над 100 роли като солист в Националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат е на публиката и от големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. В момента преподава актьорско майсторство и оперна режисура.

В предаването звучат Концерт за кларнет и оркестър ла мажор К 2622, втора част, и Соната До мажор от Волфганг Амадеус Моцарт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна