Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черното лале

Снимка: Калина Станева

В епизод 449 „Трамвай по желание“ среща своята публика с най-екзотичното и мистериозно цвете на съвременната българска театрална сцена Бистра Иджома Окереке.

В разгара на Covid кризата младата актриса предложи друг свят на българското общество – стихосбирката „Аз зад черното и бялото“. Книгата се състои от три цикъла – „Черно“, „Бяло“ и „Аз“ и съдържа над 80 стихотворения. „Обичам поезията, но не смея да наричам творчеството си поезия, защото аз не съм поет. Аз съм артист, който пише под стихотворна форма.“ Така мистериозната Бистра описва забежката си в мерената реч. Други са убедени, че обратно – сцената ни е посетена от нежно и далечно поетично дарование. Всъщност привилегията е и за зрители, и за читатели – контактът вълноломно и бистро артистично явление.

Бистра Иджома Окереке е родена на 17 юни 1995 г. в град Оърри, Нигерия, но от малка живее в София. С голямата си любов – театъра, започва на 16-годишна възраст в актьорска школа МОНТФИЗ с преподаватели Михаил Милчев и Росица Гевренова. Завършва „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов през 2019 г.

Между театъра и киното, между черното и бялото, между идеализма и грубоватата действителност – това е все тя, безкрайно талантливата и крайно необичайната, елегантното и мистериозно черно лале на българския театър Бистра Иджома Окереке.


Не съм черна
и бяла не съм
аз съм точката
между черното и бялото

Чуйте предаването от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна