Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Инфлацията вероятно ще остане висока в краткосрочен план

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на днешното редовно заседание на ЕЦБ, инфлацията в еврозоната вероятно ще остане висока в краткосрочен план, тъй като нарастващите енергийни разходи продължават "да вдигат" цените в различните сектори.

Лагард отбеляза, че инфлацията в еврозоната, която достигна 5,1% през януари, вероятно ще остане повишена "по-дълго от очакваното", но в крайна сметка ще спадне през 2022 г.

Според нея всички членове на Управителния съвет са загрижени за инфлационните числа, които бяха "на много изненадващи нива" през януари, и че ще има "повече сигурност" относно средносрочните прогнози за инфлацията на срещата през март.

Тя подчерта, че ЕЦБ ще предприеме всички необходими мерки, за да помогне на инфлацията да спадне тази цифра да падне към и под 2% и да остане там 'трайно".

Говорейки за по-високи цени на енергията, Лагард призна, че в момента те "намаляват покупателната способност на домакинствата", но също така добави, че има индикации за "умереност" на тези разходи през 2022 година.

"Нуждаем се повече от всякога паричната политика да остане гъвкава, за да може ЕЦБ да отговори на продължаващата възходяща тенденция на инфлацията", посочи тя.

Кристин Лагард също така отбеляза, че растежът на икономиката на еврозоната е останал "потиснат" през първото тримесечие на годината, но прогнозира, че той ще се ускори "силно" по-късно през 2022 г.

Тя подчерта, че икономическата продукция е "все по-малко засегната от всяка следва вълна на Covid пандемията въпреки рестриктивните противепидемични мерки, засягащи най-вече потребителските услуги".

Лагард насърчи домакинствата да подпомогнат възстановяването, като станат "по-уверени" и спестяват по-малко, тъй като връщането на икономиката до нейното ниво отпреди пандемията трябва да доведе до ръст на заплатите.

Рисковете за икономическите перспективи са като цяло балансирани в средносрочен план, посочи Лагард и добави, че има рискове във възходяща посока относно разходите на домакинствата.

Според нея неблагоприятните рискове за перспективите пред еврозоната включват геополитическо напрежение и постоянно висока цена на енергията.

В същото време инфлационните рискове се намират във възходяща посока, особено в краткосрочен план, отбеляза шефът на ЕЦБ.

Председателят на ЕЦБ заяви, че "не може да предреши" вероятността банката да повиши лихвените проценти през 2022 г. Тя обаче настоя за важността на допълнителните данни, които ще бъдат взети предвид в прогнозите на ЕЦБ на следващото заседание през март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна