Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранен прием на курсанти в НВУ „Васил Левски“

| обновено на 04.02.22 в 11:00
Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов
Снимка: Националният военен университет Васил Левски

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново започна ранен прием на курсанти. Планът за новата учебна година е за 274 курсанти, което е увеличение с 30 на сто от тазгодишния план, одобрен от министъра на отбраната.

Като рекорден прием, заявен от Въоръжените сили, определи заявката за 274 курсанти началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. 

Това е с 30 на сто повече от последния прием, става ясно от заповедта на военния министър и бивш възпитаник на Военния университет във Велико Търново Стефан Янев.  

"Кандидатите са много, но близо 60 процента отпадат по здравословни причини, неграмотност или сами се отказват, когато започнат, защото очакванията им не се срещат с реалността, коментира началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново

„За поредна година прави впечатление големите бройки за мотопехотни и танкови войски. Тази година имаме заявен интерес доста голям към инженерни войски. Традиционно материалните ресурси поддържат доста добра бройка, която е необходима за армията, и отново полевата ни артилерия в Шумен е с доста голяма заявка за прием“, посочи бригаден генерал Маламов.

„Всеки един, който реши да бъде част от нация университет, нека много добре да си направи преценка на своите сили и възможности, защото Националният военен университет е място, което не е за всеки. За да бъдеш част от нас, трябва да имаш характер, воля и смелостта да издържиш на изпитанията, които тук през тези пет години“,  заяви още генерал Иван Маламов.

Курсант се става след положен общообразователен тест, изпит по физическа подготовка, писмен изпит по английски или френски език, оценка на психическата пригодност и медицински преглед във Военномедицинска академия. 

Има и друг проблем, че близо 20 % от приетите вече курсанти после сами напускат, защото очакванията им не съвпадат с реалностите, и това прави 60 % отпадане на кандидатите, коментира бригаден генерал Иван Маламов: 

Компромиси по отношение на дисциплината и на подготовката не правим. Разпределението на времето е такова, че те са ангажирани от 24 часа в денонощието – 25. Това е умишлено и изобщо всички трудности, които ги съпътстват в тяхното ежедневие, са абсолютно умишлени, за да могат да привикват на трудности. Нашата основна задача е да бъдат превъзпитани на придобиване на армейски ценности и приучаване към офицерските чест, достойнство и отговорност – затова е трудно. Обучението във Военния университет не е никак евтино. За 5 години то излиза около 100 000 лева на обучаем. Сами можете да си приставите колко инвестира армията в подготовката на тези кадри“.  

125 от новите курсанти са за специалностите във факултета във Велико Търново, останалите 149 са за факултета по артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен. Обучението е по 15 военни специализации. 


За ранния прием документите си кандидатите могат да подават във военните окръжия в страната или в НВУ до 31 март. Изпитите ще бъдат от 7 март до 17 април. Изнесени изпити ще има в пет града - София, Монтана, Стара Загора, Пловдив и Сливен. Ранният прием приключва с приемна комисия на 28 април.  

За редовния прием кандидат-курсантите могат да подават документи до 10 юни, а от 13 до 18 юни ще се проведат конкурсните изпити, като заседанието на приемната комисия е на 6 юли.  

Още по темата в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна