Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС сезира прокуратурата за „чудовищна схема“ с т.нар. златни паспорти

Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

ДПС сезира прокуратура по сигнал за нарушения при получаване на българско гражданство чрез инвестиции или т.нар. златни паспорти.

Зам.-председателят на парламентарната група на движението Хамид Хамид определи съдържащите се в него данни като „чудовищна схема“ и намеси имената на председателя на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и настоящия премиер Кирил Петков.

В сигнала се съдържат твърдения, че от 2015 до 2021 г. над 120 лица, основно китайци, работещи за китайските специални служби,  и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми от една банка един на друг, заяви Хамид:

„Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори, много интересно, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лева и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. И тук изскачат въпросите дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката и днес министър-председател на Р България“.

Една от възможните връзки е „скоропостижното издаване на инвестиционен сертификат на Кирил Петков, за да купи Индустриална зона „Божурище“ и да я продаде доста бързо след това“, допълни Хамид. Той обеща още разкрития в следващите дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна