Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистиката и събитията, които я връхлитат

След заседанието на парламентарната комисия по култура и медии, което се състоя на 19 януари 2022 година, бяха изразени идеи, които притесниха журналистите. Няколко дни по-късно някои от членовете на комисията, участвали в този разговор, се опитаха да обяснят какво са искали да кажат, а АЕЖ - България ги призова ясно да декларират какви точно са идеите им за търсене на отговорност от журналисти и какъв конкретен проблем се опитват да решат с предложенията си. Това загубване в превода по време на заседанието на парламентарната комисия по култура и медии, за успокоение, предизвика коментарите на професионалистите и като че ли внесе яснота в изказа, намеквайки, че е полезно да се ползва експертно мнение за всички идеи, засягащи медийната среда в България, съобразено с постигнатото на европейско и национално ниво.

Почти по същото това време бяха публикувани два журналистически анализа, които имаха отношение към моментното състояние на българската медийна среда. В „Мрежата поканихме техните автори- Владимир Йончев, главен редактор на сайта OFFNews и Даниел Пенев, журналист на свободна практика.

Евтината журналистика

Владимир Йончев: „Виждам един много голям проблем, който е виновен за това дередже, до което докарахме журналистиката. Това е нашият опит, който ни е гордо и бойко се опитваме да спазваме вече 15 години, а именно да поевтиним продукта си. Ние започнахме да правим евтина журналистика. Ние се отказвахме от неща, които изглеждаше, че ще поевтинят продукта и няма много да увредят качеството. Имаше истина в това. Увреждаше се малко качеството от това, че няма кореспонденти, с малко от това, че няма коректори, с малко от това, че няма ресори… Така се докарахме дотам да произвеждаме един продукт, който неправилно носи името „журналистика“.

Няма читателска солидарност, която да каже, че журналистиката не е евтин продукт

Даниел Пенев: „Медиите директно се конкурират със социалните мрежи за вниманието на хората, така че по отношение на по-младата аудитория това е тотално различен проблем и там бързината и сензационността е начин да привлечеш вниманието. Работата е там, че това не трябва да става за сметка на журналистическите стандарти и принципи. Според мен в България нямаме културата, да плащаме за журналистика и медии както и да очакваме някаква отговорност от рекламодателите. Когато казвам, че очакванията на аудиторията се променят, то е и защото тя не притежава медийна грамотност. Проблемът е много комплексен и не е само на едно ниво, на което ние можем да вземем еднозначно решение, което да стане устойчив модел за медиите и устойчив модел за аудиторията.

Разговорът, който водим с вас в момента, е в едната от двете обществени медии, а колко пъти сте се натъквали на разговор за качеството и състоянието на медиите в частни медии? Това за мен също е голям проблем."

Къде е журналистическата общност?

Владимир Йончев: „И все пак да кажа, че има доза оптимизъм щом може да се говори в нашата общност със спокоен тон и да се смятаме за колеги и съмишленици, а това не е лошо начало. Освен това, за всичките тези много мои години в журналистиката, виждам как се въртим много малко хора в нея, може би не повече от 200 човека. Идват някакви, завъртат се за година-две и отлитат и не си спомняме за тях. Ние сме една много малка общност и е време да си дадем сметка колко много неща зависят от нас и колко сме силни, всъщност. Защото и предишната, и тази, и всяка следваща власт все до нас ще опират. Смениха се толкова много политици през последните години, а журналистите си останахме едни и същи. Важното е да знаем как да си вършим работа, а за това е нужна доза честност. Журналистиката ще остане. Зависи от нас и от аудиторията.“

Даниел Пенев: „Повдига се тук въпросът за гилдията или липсата на такава и въобще за усещането за журналистическа общност. Това е проблем, който наскоро усетих много болезнено. Беше по време на така наречената инициатива „Достойните българи“. Имаше няколко наградени журналисти от различни водещи телевизии и всяка една водеща телевизия си съобщаваше само за своя награден, което показва неуважение към самите колеги, а и сякаш журналистите не искаха да посочат добрите примери помежду си, да не говорим, че много водещи медии избягват да цитират регионални медии, което в никакъв случай не говори за гилдия и за общност.“

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна