Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни трябва да има още поне два източника на газ, които да покрият цялото потребление

Руслан Стефанов: Политическата буря прави терена в енергетиката още по-разкалян

Големите печеливши в мътната вода са тези, които определят какво става с монополиста „Булгаргаз“, заяви експертът

Руслан Стефанов
Снимка: БГНЕС

„Цялата тази политическа буря прави терена още по-разкалян и труден за разпознаване – кой какво прави и защо.“ Това заяви пред БНР икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията за скандалите в енергетиката от последните дни.

„Винаги големите печеливши в мътната вода са тези, които определят какво става с монополиста „Булгаргаз“. Не може да има съмнение в това. Това няма да бъдат българските граждани и потребители“, заяви Стефанов в предаването „Преди всички“.

България все още има сериозен проблем с енергийната сигурност, тъй като продължава да доставя само от един доставчик. Вътрешният пазар не е либерализиран, „Булгаргаз“ се явява квазимонополист и тези монополни печалби привличат здрави и нездрави интереси на политици и други играчи на пазара, коментира Руслан Стефанов.

Стефанов вижда едно от решенията в това „да се прекрати ужасното управление на енергийния сектор, един от изразите на завладяната държава“.

Много е ясно, че без алтернативи на руския газ оставаме на милостта на руския контрактор, подчерта икономистът.

Според него за да можем да разчитаме на някакви преговорни позиции, страната ни трябва да има още поне два източника на газ, които да покрият цялото потребление.

Интерконекторите с Гърция и Турция ги няма и обяснението е, че интересите на „Газпром“ пречат те да бъдат построени, заяви Стефанов.

„Много е очевидно, че тези сравнително малки като инвестиция газопроводи не се случват, не се построяват вече толкова години.“

„Големият въпрос е имаме ли възможност за доставка на алтернативен газ и то в количества, които могат да заместят руското потребление. Тогава можем да имаме нормален пазар и „Булгаргаз“ да не съсредоточава всички тези интереси, които в момента съсредоточава, съответно буди всички тези апетити – както политически, така и търговски.“

Драмата с посредниците, с печалбата не е от сега, припомни още експертът.

„Тук говорим за системен проблем в доброто управление на българската енергетика.“

Относно идеята на общ доставчик на ток за общините Руслан Стефанов изтъкна, че това е начин да се намали негативният ефект от високите цени.

„Това е едно от възможните решения. Основният елемент на такива мерки е бързината на действие.“

Общините бяха изкарани на либерализирания пазар без да получат обучение и опит, в резултат на кризата те много бързо изпаднаха в невъзможност да посрещат сметките си, гласи прочитът на експерта.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна