Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо НПО настояват за две инстанции на обжалване в Закона за опазване на околната среда

Вера Стаевска: Под етикета „национални обекти“ се прокарват частни проекти

Позволихме на парламентарното мнозинство на ГЕРБ и ВМРО да съкрати достъпа до правосъдие, смятат природозащитниците

Снимка: БГНЕС

30 НПО са подкрепили промените в Закона за опазване на околната среда, но имат забележки, адресирани до парламента преди разглеждането му на второ четене. Това е секторът с най-много наказателни процедури срещу страната ни, затова промените са технически с цел избягване на нови процедури. 

Една от критиките на неправителствения сектор обаче е свързана с възможността за обжалване на втора инстанция и дискусиите по темата.

Пред БНР Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“ акцентира върху достъпа до правосъдие на организациите, действащи в обществен интерес и заяви, че двуинстанционният достъп по света е норма.

„Тъй като имаше в пленарна зала дискусии как втората инстанция на обжалваемост реално обслужва „рекетиращите организации“. Ние искаме да кажем, че може би е имало през годините „рекетиращи организации“, които са използвали съда некоректно и реално порочно и престъпно, но това е работа на прокуратурата. Нашата работа е да защитим обществения интерес и това често, за съжаление, се случва през съда, когато ОВОС-ът не е добре направен.“

Според сега действащите норми обжалването става само на една инстанция.

„Една правна иновация на ГЕРБ, която беше приета 2017 година отново след много протести и дори след опит за президентско вето. Парламентарното мнозинство на ГЕРБ и ВМРО си я прокара. Проблемът е, че тя нарушава достъпа до правосъдие“, поясни Вера Стаевска в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕС

Според някои от депутатите, ако отпадне обжалването само на една инстанция, ще се стигне до забавянето на сериозни инвестиционни проекти, ключови за държавата.

„Ако става въпрос за големи проекти, в които обществото влага своята енергия, обществото трябва да знае, че това са проекти, по които всички сме се съгласили“, коментира Стаевска.

По думите ѝ срещу аргумента за забавянето и отрязването на втората инстанция може да застане друг – българското административно правосъдие е сред най-бързите в Европа.

При старото положение преди 2017 г. също, когато беше задължителна втората инстанция. Реално ние позволихме тогава на миналото парламентарно мнозинство да съкрати достъпа ни до правосъдие“, подчерта Вера Стаевска.

„Нашето опасение е, че под етикета „национални обекти“, без никакви критерии към тези национални обекти, се прокарват някакви частни проекти с подкрепа от правителството. Няма прозрачност защо в един момент ни казват – това е национален обект, по него няма да се обясняваме. Реално правителството това ни казва.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.