Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да говорим така, че да сме съюзници с детето

Караници, тръшкане, инат, агресия – това е само част от арсенала на съвременните деца, до който често прибягват не само когато много искат нещо, а понякога постепенно изграждат характер, който се проявява с такива „инструменти“.

Помощник за намиране на решения за проблемите на много от родителите е книгата на Джули Кинг и Джоана Фабер „Как да говорим, когато детето не слуша?“.

Всъщност тя е част от популярна поредица „Как да говорим“ за деца на различни възрасти, обясни пред Радио София Вера Янчелова, главен редактор на издателство „Изток-Запад“.

Цялата поредица е практически насочена, дават се житейски ситуации и примери.

„Опасно е на малко дете, което няма познания за живота, да не се поставят граници. Понякога те са животоспасяващи. Въпросът е да знаем как да се поставят тези граници - от тях и от поставените правила зависят и последващите взаимоотношения“, допълни Янчелова.

Тя припомни ролята на родителския личен пример за възпитанието и подчерта, че книгата на Джули Кинг и Джоана Фабер е подходяща и за бъдещи майки и татковци, и за родители които вече имат малки или поотраснали деца.

Горещи теми

Войната в Украйна