Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Регионален радиопреглед или какво звучи по станциите в Дупница, Нова Загора и на други места

Наскоро БНР навърши 87 години. От толкова време то информира и забавлява, а поне от няколко десетилетия търси и мястото на радио медията в дигиталния свят, където информацията и забавленията се оказаха натъпкани в един постоянен и шарен социалномрежови поток.

Радиопламъкът съвсем не се поддържа само от "Драган Цанков" 4. По случай празника, решихме да чуем колегите ни, които се грижат апаратите да говорят и свирят в доста по-трудни, но и романтични регионални условия.

Някога един от задължителните атрибути на къщния двор е радиоточката. По кабел до нея достигат важните местни новини и музика от местното радиоразпръскване. По-късно чрез същите кабелни мрежи или чрез ефирно излъчване, различните региони на България получават свои местни радиостанции, ангажирани специално с местната си аудитория. Много от тях съществуват и днес.

Какво е да правиш регионално радио във времената на набиращите все повече влияние подкасти и всевъзможни дигитални платформи? Що за хора и дейности стоят зад това...зад магията на Радиото? С кого и за какво трябва да се борят в работата си?

Потърсихме отговорите от Матей Евтимов, който поддържа 7 ефирни и онлайн радиостанции в страната, Надя Димитрова, мениджър на радио Астра Плюс в Дупница и Цанко Цанев - основният глас и движеща сила на Радио Нова - Нова Загора.

Чуйте ги в звуковия файл!

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.