Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство срещу организирана престъпна група заради "златните паспорти"

| обновено на 08.02.22 в 11:53
Говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с т.нар. златни паспорти. Разследва се организирана престъпна група, действала от  2015 до 2021 година, придобивала имущество по незаконен начин във връзка с процедурата по предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Проверява се участие в групата на служители на Агенцията за чуждестранни инвестиции. На въпрос ще бъде ли повдигнато обвинение на изпълнителния директор на Агенцията, говорителят на  специализираната прокуратура Христо Кръстев отговори:

„Към настоящия момент е образувано досъдебно производство поради факта на извършено престъпление, не поради факта на извършителя. На много ранен етап сме, за да установим кой точно какво престъпление е извършил.

Запитан ще бъде ли разпитан и премиерът Кирил Петков, чието име беше споменато от депутата от ДПС Хамид Хамид, по чийто сигнал е образуваното досъдебното производство, Кръстев каза:

„Не мога да ви кажа нито „да“, нито „не“, защото не е установено към настоящия момент да има някаква съпричастност, за да се вика в качеството на свидетел и да се разпитва“.

В групата евентуално са участвали служители на Българската агенция за инвестиции, посочи още той.

Изискана е информация от Министерствата на правосъдието и на икономиката, от Агенцията за инвестиции и дирекция „Миграция“ в ДАНС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна