Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 19-и път отбелязваме Международния ден за безопасен интернет

Емануил Георгиев: 40 на сто от тормоза при децата е онлайн

Често ни търсят за консултация при насилие между децата

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 февруари над 140 държави от всички континенти отбелязват за 19-и път Международния ден за безопасен интернет.

"Темите, по които сме организирали дискусия са няколко: кибер насилието, дезинифромация и видеоигрите", каза пред БНР Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет.
"Поканили сме експерти, влогъри, психолози и други сродни като нашата организация. По последното изследване на УНИЦЕФ всяко второ дете се сблъска с някаква форма на насилие, най-често това е емоциално насилие.

По нашето последно изследване 40 на сто от тормоза при децата е онлайн. Понякога това насилие премината във физическо и обратното - границата е размита. Затова е и мерките, които трябва да се вземата, трябва да са комплексни", допълни Георгиев.

Той заяви, че сигналите към тях са най-вече свързани със сексуална експлоатация на деца, част от тях прехвърлят към други държави.

"Има и много хора, които ни търсят за съвет или консултация. Тогава въпросите са най-често свързани с насилието между децата. Центърът работи пряко с ГДОП - Дирекция - "Киберпрестъпност". Ние, когато обучаваме децата, им обясняваме как профилът им да достига до по-ограничен кръг от хора, тоест да не е публичен, което за непълнолетните е от особено значеине. Също ние имаме функция да докладваме и на Meta и на YouTube , ако се сигнализира към нас и бързо да се свали съдържание от платформите. Тези механизми трябва да се знаят от родителите, за да им съдействаме", посочи експертът.

Оке по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна