Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Гешев е дал изобилни основания за освобождаването му

ЕСПЧ е осъдил България заради думи на главния прокурор, припомни той

Снимка: Силвия Великова

"Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, който беше поставен под съмнение от Висшия съдебен съвет, когато беше сезиран от проф. Янаки Стоилов (служебен министър на правосъдието - б.р.). Тогава ВСС си затвори очите, та се наложи сега КС да им каже очевидното - длъжни са да разгледат по същество аргументите в полза на това, че Иван Гешев е осъществил изискуемите от Конституцията предпоставки за освобождаването му". 

Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България" и лидер на "Да, България", който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

Според Иванов главният прокурор Иван Гешев е "дал изобилни основания да се твърди, че е извършил действия, които уронват престижа на съдебната власт":

"ВСС трябва да погледне с елементарна обективност на ситуация, в която ЕСПЧ е осъдил България заради думи на главния прокурор - именно думи, нарушаващи презумпцията на невинност, фундаментална предпоставка за професионално поведение на един прокурор".

По думите му проблем е това, че изборът на нови членове на ВСС зависи от същото конституционно мнозинство:

"Парламентарната квота в него се избира с 2/3 мнозинство в Народното събрание". 

Христо Иванов изказа мнение, че в парламента изненадващо е тръгнал "политически процес на размразяване на определени съвести":

"ДПС предложи свои изменения в Конституцията, които в ключови свои елементи са достатъчно близо до това, което отдавна се знае, че трябва да се случи като промени, на база на препоръки на Венецианската комисия. Изгодата тук, което важи и за ГЕРБ като рационализация, е, че участието в приемането на едни изменения в Конституцията им спестява да понесат политическата цена за още един политически цикъл, в който онова, което и нашите международни партньори препоръчват от десетилетия да се случи в България, ще се случи".

Според председателя временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, ако ДПС и ГЕРБ не гласуват промените, ще трябва да платят необходимата цена.

"Няма процедура, която от само себе си да доведе до избора на читав главен прокурор или приличен състав на ВСС. Това го решават хора и те трябва да поемат отговорността", подчерта Иванов.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна