Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква конституционни гаранции за правата на македонските българи

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с посланиците на страните от ЕС и Швейцария
Снимка: БГНЕС

България очаква конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи преди Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. Това е заявил президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на страните членки от Евросъюза и Швейцария. Държавният глава е потвърдил готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство.

"България подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани", е посочил пред дипломатите президентът Румен Радев. София обаче очаква конкретни резултати както в сферите на икономиката и свързаността, така и по отношение на нершените двустранни въпроси в диалога със Скопие. Сред тях особено чувствителни са спазването на правата на македонските българи, засилването на езика на омразата и посегателствата срещу българското културно историческо наследство. Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция. България не иска да внася в Европейския съюз открити проблеми и очаква подкрепа от европейските си съюзници по въпроса за евроинтеграцията на Скопие, е заявил още Радев.

Пред дипломатите той е оценил високо партньорството в сферата на отбраната със страните от Европйския съюз, включително провеждането на съвместни учения и охраната на българското въздушно пространство с оглед ескалацията на напрежение в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна