Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 февруари – Световен ден на волейбола

Снимка: Pixabay

На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган създава игра, която впоследствие ще бъде наречена волейбол.

Поради тази причина 9 февруари се смята за рожден ден на любимия ни спорт и днес навършва 127 години.

Първото Национално първенство по волейбол в света се организира в САЩ през 1928 година. България също е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение, като началните опити за това са през същата 1928 година.

Волейболът става действащ олимпийски спорт на игрите в Токио през 1964 година, когато са връчени и първите медали на призьорите. България изиграва решителна роля за това. Едва през 1942 година обаче в страната ни е проведено първото Национално първенство по волейбол, като участват отбори от София, Варна, Пловдив и Враца. Шампион става отборът на Раковски (София).

За празника и за големия спорт разказва в “Нашият ден“ Христо Илиев, олимпийски вицешампион по волейбол и треньор с успешна кариера, който се отдава на каузата за успешен волейболен клуб в родния Троян:

“За голямо съжаление една от сферите, които са най-сериозно засегнати в живота на хората е спорта и в частност волейболът. Налага се коренна промяна в ежедневието, подчинена на това да се води системен тренировъчен процес с ясната цел – постигане на добри резултати.

Все още се импровизира при методиката на подготовка, защото в дълги периоди от време състезателите нямат възможност да водят редовни занимания, което се отразява на спортната форма. Това е нещо, което донесе повече негативи, отколкото позитиви.

Въпреки моите 70 години, продължавам да се занимавам с волейбол. Щастлив съм, защото дори в тези обстоятелствата виждам ежедневно млади хора в залата, които с голямо желание пристъпват към волейболът. Оптимист съм за развитието на спорта.

Нека треньорите и педагозите, които водят спортния процес, бъдат търпеливи и най-важното да скъсяват дистанцията между треньор и трениращ, така ще спечелим всички. “

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна