Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Випуск 2021 г. на Медицинския университет в София ще търси реализация основно в сферата на вътрешните болести – хирургия, ендокринология и образна диагностика.

Covid пандемията е дала отражение върху предпочитаните дестинации за кариерно развитие извън България на младите медици. С 8%  в сравнение с предходния випуск са скочили нагласите за работа в европейски държави. Съответно с толкова е спаднал процентът на желаещите да се реализират в САЩ.

Министър-председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на тържествената церемония по връчването на дипломите на абсолвентите от Випуск 2021 на Медицинския факултет на Медицинския университет.

Завършват общо 274 българ като 53 от тях са с отличен успех, а трима са пълни отличници и ще получат наградата „Златен Хипократ“. Сред чуждестранните студенти има петима отличници.

Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Именно тримата студенти, които ще получат престижното отличие “Златен Хипократ“ разказват за себе си и образованието си в “Нашият ден“:

“Имах влечение към тази професия още от детските си години. Може би в 5-и клас осъзнах, че това е мечтата ми. В моето семейство няма лекари.

д-р Лора Петрова.

Специализацията определено това е едно голямо предизвикателство. Има много специалности и е трудно да направиш избор. Вторият проблем е свързан с намирането на място за специализация за тези, които искат да останат в България. Аз също се насочих към вътрешни болести, но по-специално към ендокринологията и като втори вариант – педиатрия, което е също вътрешни болести, само че с деца. “ – казва д-р Лора Петрова.

Д-р Цветан Тончев


“Аз съм първият в семейството, който реши да следва медицина, брат ми впоследствие реши да последва примера ми, в момента е трети курс. От малък, когато съм имал досег с лекари, съм се възхищавал на уменията и възможностите им. Моят интерес е в сферата на акушерството и гинекологията. “ – казва д-р Цветан Тончев.

д-р Владимир Янев

“Искам да специализирам в областта на вътрешните болести. Това вече не се прави толкова често в България, защото отделните вътрешни болести са разделени в отделни специалности. Искам да се насоча към Германия, оттам да специализирам в кардиология и после евентуално да се върна. Аз исках да ставам учител по математика и изрично съм завършил математическа гимназия, но се отказах в последния момент се отказах и трябваше да се пренасоча възможно най-бързо и ми хареса медицината.“ – казва д-р Владимир Янев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна