Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои американски щати премахват задължението да се носят маски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернатори в някои американски щати обявиха, че отменят изисквания за носене на маска на закрито в това число и в училища. Това се случва на фона на намаляване броя на случаите с Covid-19. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в момента в Съединените щати има около 73 хиляди нови случая на ден в сравнение с пика през януари от около 800 хиляди на ден.  

Към момента все още в сила са строги мерки, които бяха въведени при скока на случаите с омикрон варианта на вируса. Например в столицата Вашингтон за хранене на закрито заведения изискват документ за извършен ваксинационен цикъл и лични документи за справка. Подобни мерки има и в щата Ню Йорк, но там днес се очаква губернаторът официално да обяви край на изискването за носене на маска в закрити помещения. На Западното крайбрежие, в Калифорния, отпадането на носене на маска на закрито от ваксинираните ще влезе в сила от следващия вторник. 

Междувременно щати като Ню Джърси, Кънетикът и Делъуеър свалят изискванията за носене на маски в училище. Във Вирджиния има двупартийна подкрепа за това родителите да решават дали да спазват въведеното от училищните настоятелства задължително носене на маска.  

От Белия дом заявиха, че нямат нищо против вдигането на изискванията като отбелязват, че ръководените от демократи щати предприели промените дават възможност на родителите и местните образователни органи сами да вземат решение.  

Носенето на маска за справяне с пандемията в Съединените щати бе политическо оцветено като се има предвид, че губернатори-демократи въведоха изисквания за носене на маски, а техни републикански колеги като например в Тексас и Флорида наложиха забрани за въвеждане на такова изискване.  

За Центровете за контрол и превенция на заболяванията все още не е настъпил моментът за промени. Препоръките остават същите – за носене на маска в училища и за носене на маска на закрито в райони със съществено разпространение на заразата от Covid-19. Освен това в Съединените щати маски все още трябва да се носят в обществения транспорт.  

Covid-19 е отнел живота на над 900 хиляди в САЩ. Въпреки понижението в случаите, свързани с Омикрон варианта на вируса, все още смъртните случаи са средно по 2 300 на ден. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна