Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски пробив в опитите да използват ядрения синтез за практически цели

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Европейски учени постигнаха пробив в опитите да използват ядрения синтез за практически цели. При експеримент край Оксфорд, Великобритания, беше произведено рекордно количество енергия при ядрен синтез, което може да доведе до неограничен източник на нисковъглеродна енергия.

Експериментът е извършен в Центъра за синтез на енергия на Кълъм в Оксфордшир, Великобритания. Учените успяват чрез ядрен синтез - енергийния процес, който захранва звездите в космоса, да генерират 59 мегаджаула енергия за малко над 5 секунди или това е 11 мегавата. Това е повече от два пъти от предишния рекорд от 1997-ма година, обяснява Тони Доне:

"Преодолявахме пречка след пречка, за да създадем термоядрена плазма, която освобождава 59 мегаджаула енергия за 5-секунден импулс. "

Резултатите са най-ясната демонстрация до момента за потенциала на термоядрената енергия да доставя безопасна и устойчива нисковъглеродна енергия", казват учените.

За експеримента е използвана машина с формата на поничка и се нарича токамак. В тази машина се поставят малки количества гориво, състоящо се от деутерий или наричан още тежък водород и тритий - и двата елемента са изотопи на водорода. Тези вещества се нагряват до температури 10 пъти по-високи от тези в центъра на слънцето, за да се създаде плазма. С помощта на свръхпроводникови електромагнити, машината се върти, стопява и освобождава огромна енергия като топлина.

С ядрен синтез може да се освобождава близо четири милиона пъти повече енергия от изгарянето на въглища, нефт или газ и практически не създава отпадъци.

Вече се строи по-осъвременена версия на машината в Оксфорд и тя се намира в южна Франция.

Данните от експеримента в Оксфорд може да се окажат решаващи за работата на над 300 учени във Франция, а мегапроектът се разработва в сътрудничество между Европейския съюз, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединените щати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна