Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Имаме бюджет на нереалистичните очаквания и амбиции

Според икономиста правителството отново си оставя джобни от капиталовите разходи - подход, критикуван години наред

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV

„Бюджетът е и социален, и проинфлационен. Едното не противоречи на другото.“ Това каза в интервю за БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев. По думите му това е „бюджет на много нереалистични очаквания и нереалистични амбиции“.

Експертът сподели притеснения от бюджетната рамка, заложена в черновата на бюджета и изрази надежда много неща да бъдат ревизирани в актуализацията, която се залага.

Вулджев оспори залагането на Covid мерки за цялата година. Той смята, че голяма част от тезимерки към този момент са излишни, затварянето на икономиката вече не е толкова стриктно, а самата пандемия е на по-лек етап.

Икономистът смята, че трябва да има гъвкав подход за различните сектори, защото „има много големи вариации и не може с един аршин да се мери навсякъде“.

Миналата година едва изпълнихме капиталовите разходи на две трети, а сега се залага увеличение и това са реално пари, които трябва да бъдат изхарчени за 9 месеца, защото бюджетът ще влезе в сила от април, коментира Георги Вулджев в предаването „Преди всички“.

„Може да стане това, което ставаше предишни години, когато се поставяха такива много високи капиталови разходи, които не се изпълняваха и това оставяше излишък в края на годината, който можеше да се изхарчи по-свободно от правителството. Така правителството тогава си задаваше буфери, които можеше да ползва за прибързани разходи в случай на политическа криза или политическо напрежение. За да успокои това напрежение, си оставяше джобни от капиталовите разходи. Аз се опасявам, че в момента се случва нещо подобно, което беше много критикувано години наред от много от тези хора, които в момента са в управляващото мнозинство.“

Инфлацията не е резултат от спекула, има фактори на глобално ниво, заяви Вулджев. По думите му мерки, таргетирани към спекулата, няма да дадат резултат, а по-скоро може да се мисли за намаляване на ДДС за някои категории стоки.

Георги Вулджев би заложил по-скоро на прогнозата на БНБ за брутния вътрешен продукт, икономическия растеж и инфлацията, отколкото на тази на правителството.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна