Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците на трима светии – да помагаш, но не от дистанция

Деян Петров е координатор на екипа на “Доброволците на Свв. Георги“, познат на предаването "Нашият ден" от преди близо три години, в началото на дейността на групата.

През този период животът на всички се е променил, променила се е и работата на доброволците.

Деян разказва в “Нашият ден“ какво точно правят хората сега, както и за една тяхна сбъдната мечта – камиончето за топла храна.

Ако искате да се присъедините към тях или да получите информация, лесно можете да откриете сайта им dobrovolcite.bg. 

Впечатляващо в разговора с Деян са думите му, че “храната, която раздават, е просто повод за среща, а причината е да се свържат с хората, да ги заговорят, за да могат и да ги подкрепят не само в техните най-първи потребности“.

Това са героите от Втора английска езикова гимназия ''Томас Джеферсън'', випуск 2021-2022, които са събрали варива и суровини за готвенеВ България по традиция социалната работа се изразява в това да дадеш на нуждаещ се някакви блага, като стоиш колкото се може по-далече от него.

Замеряш го с банкноти, с ориз, с консерви, с каквото там има за раздаване, и внимаваш да не влизаш в комуникация, защото нуждаещият се е опасен човек и ако го приближиш, може да отхапе ръката, с която му подаваш.

За съжаление това разбиране за социалната работа продължава да  властва у нас, но и да се репродуцира на много места под формата на образование.

Групата на Деян Петров обаче, макар и уповаваща се в дейността си на трима светци, отдалечени от нас с векове – трима Свети Георгиевци, прави истински модерна социална работа така, както се прави тя в момента в напредналия свят. Понякога, за да си модерен, трябва да се обърнеш назад.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/dobrovolcite.bg
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна