Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Мими Николова, актьорът Симеон Алексиев и режисьорът Асен Шопов със специалните награди „ИКАР“ 2022

Снимка: Съюз на артистите в България

Певицата Мими Николова, актьорът Симеон Алексиев и режисьорът Асен Шопов получават специалните награди "ИКАР" на Съюза на артистите в България. Номинациите бяха обявени днес на официална пресконференция. Слоганът на наградите тази година е „Сертификат за изкуство“. 

Годината е трудна за целия свят, не само за българския театър, каза пред Радио София председателят на САБ Христо Мутафчиев.

„Нашият поклон към всички творци, които в този труден период не спират да работят и го правят с удоволствие. С тези номинации показваме, че колегите от целия български театър работят много усилено“, каза Мутафчиев.

Той добави, че тенденцията на спектаклите в пандемичното време, в което живеем, е на трупи с по-малки състави.

„По-малко текучество на сцената, обръща се повече внимание на персоналното. Заради пандемията се налагаше колегите да работят в по-малки екипи на сцената“, добави Христо Мутафчиев.

Театралният критик Румяна Николова, режисьорът Василена Радева, актьорите Боян Арсов и Румен Угрински са част от селекционната комисия, определила номинациите.

„Изкуството на театъра продължава да съществува, по начина, който трябва, в зависимост от всички ограничения, от цялата среда и контекст, в които живеем, продължава да търси своя път и да отстоява принципите си“, каза Боян Арсов.

Той обясни и критериите, по които са избрани номинираните.

„Още в началото ние се опитахме да изградим няколко принципа, по които да вървим и един от тези принципи беше да отличим имена и артисти, които правят творческо постижение в областта и за себе си. Затова имената, които ще видите в категориите, според нас са такива – артисти, които по някакъв начин надскачат, това което могат“, добави Боян Арсов.

Наградите ще бъдат връчени в Световния ден на театъра - 27 март, в Народния театър „Иван Вазов“.

Всички номинация за наградите „ИКАР“ 2022 можете да видите тук.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Христо Мутафчиев и Боян Арсов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени