Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция строи поне 6 нови атомни реактора

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще строи най-малко шест нови атомни реактора, съобщи президентът Еманюел Макрон, който обяви мащабен план за френската енергийна независимост.

Шест нови ядрени реактора от тип EPR 2 ще бъдат изградени във Франция, обяви френският президент Макрон. Предстои проучване за изграждането на още осем в следващ етап. Концепцията за тази нова "атомна авантюра" на Франция, както я нарече президентът, ще бъде обсъдена в следващите седмици, а строителството трябва да започне през 2028 г. Така в перспектива са общо 14 нови атомни реактора.

Нито един от действащите сега атомни реактори няма да бъде спиран освен поради риск за сигурността, обяви още Макрон. Изграждането ще бъде поверено на френската държавна енергийна компания ЕДФ с обещано солидно финансиране.

"Трябва да направим този избор днес" - отсече президентът. той наблегна на необходимостта от едновременно развитие на атомната и възобновяемите енергии, за да има екологично и икономическо равновесие. Наред с това президентът обяви и редица проекти за развитие на слънчевата, вятърната енергия и хидрогенните горива. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна