Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абстрактната живопис на Николай Панайотов в изложба в Париж

10
Снимка: @nicolai.panayotov

Известният български художник Николай Панайотов, който живее и работи в Париж, откри изложба с абстрактна живопис в голямата османова сграда на кметството в така нареченият интелектуален квартал на френската столица – Латинския. Тя беше по идея на кръг от колекционери на абстрактната живопис на художника. Въпреки, че е познат преди всичко със сюрреалистичното си творчество, Николай Панайотов се обръща към абстрактаната живопис отново защото тук отпада наратива и заради чувството на непредвидимост. Започваш от едно петно или една линия и те те водят, казва художникът.


В изложбата са включени 2 емблематични мозайки от 1999 година, някои платна, създавани през годините и чисто нови от последната година. Те са свободни, директни, някои маркирани от стрийт арта с флуорисцентни бои. При абстракцията интересът е в структурата, в материята, смята Панайотов и казва, че в последните му работи присъстват колажа, напластяванията от материи с акрилна техника, изкуствените перуки, пренесени от работата му върху вагнеровите опери. Залата на кметството носи характера на архитектурата от 18 и 19 век и му отнема доста време да подбере работите си, които да са в хармония с нея. Чуйте подробности за изложбата от Николай Панайотов в звуковия файл.




Николай Панайотов e роден през 1956 година в град София. През 1983 година завършва стенопис в Художествената академия, София, където от 1983 до 1990 преподава същата специалност. След 1990 се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Има множество реализации в обществени пространства, като най-значителни са 200 кв.м. мозайки (1988) и театрална завеса в Дом на културата гр. Севлиево. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия и САЩ, Националната галерия и Галерията за Чуждестранно изкуство, София. Създател е на сценографията и костюмите за цикъла на Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“ за Софийската опера.

Снимки: ФС на Николай Панайотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна