Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градското градинарство в „Дружба“ не се развива правилно, заради нехайството на Столичната община

Снимка: fb/Градско градинарство-София

Преди 10 години, през 2012 г., в София стартира инициативата „Градско градинарство“. В него сдружение от хора активно се занимават с отглеждане на зеленчуци в градски условия.

Първата градина е създадена в кв. „Надежда“, а след това се появява подобна и в „Дружба“, разказа в ефира на Радио София Никола Бончев от инициативата „Градско градинарство“.

„В „Дружба“ оперираме вече осми сезон. Зеленчуците се отглеждат на обособен терен, който е разделен на парцели, според възможностите на хората“, разказа Бончев.

По думите му въздухът в София не оказва влияние върху продукцията.

„Това, което се отгледа, може съвсем спокойно да се консумира. Листните растения трябва много хубаво да се измиват. По-голямата част от продукцията се консумира само и единствено от тези, които я произвеждат. Това, което остане, се дарява на „Храна, не война“ – организация, която се занимава с изхранване на бедните в София“.

Теренът, на който е разположена градската градина в „Дружба“, е 6 декара, но отдавна е запълнен. На него работят около 100 души и има над 50 градини, разказа Никола Бончев.

Той обясни, че е трудно намирането на терен в София, който да бъде отреден за градско градинарство.

„Теренът, до който оперира градината в „Дружба“ е общинска собственост – на Пазари „Юг“, които миналата година решиха за жълти стотинки да го дадат под наем, а не да го дадат на хората, на самите столичани. Частна фирма оперира върху него. Ние имаме капацитет да го развием много бързо. За съжаление, Столичната община, макар да е приела „Визия за София“, в която е записано, че градското градинарство трябва да е част от развитието, тя отказва да подпомогне по какъвто и да е начин градското градинарство“, каза Бончев.

Той добави, че от Пазари „Юг“ не дават информация какво ще се случи с имота.

„Част от градините бяха заличени, още една част ще бъдат заличени. Надявам се 1/3 или 2/3 от градините да бъдат запазени. Нямаме никаква комуникация с администрацията. Пращали сме през годините десетки проекти, с възможност за развитие на това място, но нито от районната администрация, нито от Комисията по екология да идвали на място, за да видят за какво става въпрос“.


Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна