Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Бюджет 2022 не е нито разхитителен, нито на растежа

За пръв път виждам такова чудо - три бюджета в една година, заяви тя

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

"Не е разхитителен бюджетът - има ръст на дълга и на дефицита, но в години на криза това е в известна степен допустимо. Не е важно колко пари вземаш на заем, а как ги влагаш и те до какво водят. Но не е и бюджет на растежа, защото заложените инвестиции са имагинерни все още, защото Планът за възстановяване не е приет и парите едва ли ще дойдат през тази година, т.е. ние не разполагаме с тези инвестиции. А и е важно да привлечеш чужди или частни български инвестиции, но нито политиката на БНБ, нито ситуацията създава такива условия, че някой да рискува и да инвестира в тази кризисна 2022-ра година. Важното е, че тия 143 млрд. лева БВП може и да не се случат - така мисли и Световната банка, която ни дава ръст 3,8%, и БНБ, която ни дава ръст 3,7%, и ЕК, която дава ръст 3,6%". 

Това каза пред БНР финансистът Мика Зайкова в коментар на приетия на първо четене в парламента Бюджет 2022 и добави:

"За пръв път виждам такова чудо - три бюджета в една година".

Тя подчерта, че не трябва да се подценява случващото се с инфлацията и с цените на енергоносителите.

"България е най-бедната страна в ЕС. Разликата на 20-те бедни и на 20-те богати страни е най-голяма - 8,2 пъти за 2021 г. Това, което се предвижда в бюджета - в социалната част, не е ориентирано само към най-бедните. Минималната заплата от 650 лева носи реален доход от 503 лева. Когато тя се увеличи на 710 лева, реалният доход ще се вдигне на 508 лева. Как с 5 лева ще преборите бедността?", изчисли финансистката и подчерта:

"Боренето на бедността е много дълъг процес и иска реален БВП, а не инвестиционен, иска развитие на техника, технология и на стоки и услуги с висока добавена стойност, които да могат да се продават и навън, като се реализират високи печалби. Тогава реално ще се вдигнат доходите и ще започнем да се отлепяме от дъното. Има надежда, ако проектите в плана за възстановяване и устойчивост са реални и наистина носят заявка за вдигане на БВП. И ако не се краде, тогава наистина ще успеем". 

Интервюто на Людмила Железова с Мика Зайкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени