Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България представя пред НАТО плановете си за усилване на източния фланг

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Стефан Янев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Очаква се на срещата България да представи плановете си за усилване на източния фланг на Алианса заради ситуацията по Руско-украинката граница.

Бойна група на принципа на батальона се очаква да предложи българската страната на съюзниците. Числеността ѝ трябва да е до 1000 души. Плановете са обаче, ако страната ни няма част от способностите за попълването на групата, те да дойдат от страните-членки.

В страната ни вече дойдоха самолети на НАТО. Испанските „Юрофайтър“ вече направиха тестови полети над София, Вана, Бургас и Безмер.

До края на март те ще участват с българските МИГ-ове в охраната на въздушното пространство.

Очаква се след това да дойдат и два нидерландски Ф-35. В Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев ще се срещне и с американския секретар по отбраната Лойд Остин.

Темата ще е обявеното забавяне на доставката на нови 8 изтребителя Ф-16 за България.

Премиерът Кирил Петков обяви, че забавянето ще е две години. Но само преди ден КСНС при президента препоръча „изпълнителната власт да предприеме действия за ускоряване придобиването на нова техника по вече сключени договори".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна