Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на хората с депресия дискутират експерти и представители на пациентски организации

Снимка: prcare.bg

Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния ще бъде очертана с дискусия, в която ще участват експерти и представители на Световната здравна организация (СЗО), Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пациентски организации и УНИЦЕФ България.

Дискусионното студио започва в 10 ч. и може да се вземе участие присъствено или онлайн, съобщиха за БНР от организаторите.

Световната статистика разкрива, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Проблемът е отчетен два пъти по-често при женския пол.

Ситуацията в България с всеки изминал ден се задълбочава поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве. Много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят.

Депресията е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми, обясняват специалисти.

Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира при 15-20 % от пациентите и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения.

Настоящата ни здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до лечение.

  • Информационната кампания „Победи депресията!“ започна през миналата година по инициатива на СЗО - България, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, УНИЦЕФ - България, Портал на пациента, НЦОЗА, Асоциация „Грижа за пациента“ и Фондация „ В помощ на здравето“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени