Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистическо разследване на Александър Леви за престоя на Ромен Гари в следвоенна България

Снимка: БГНЕС

Френският журналист, роден в България -  Александър Леви, прави журналистическо разследване върху престоя на френския писател Ромен Гари в следвоенна България и разработките на Държавна сигурност срещу него.

Леви работи дълго години в издание от медийната група на „Монд“ във Франция. Автор на много книги.

Разследването е публикувано в престижното френско издание "Books", има го и в превод на български.

"Семейна е причината за това разследване - покрай това, че Ромен Гари стана любим писател на дъщеря ми, която учеше във Франция.

Изненадах я с това, че той е бил в България. Бях ѝ обещал да погледнем какво има в архивите за Гари, като бях чувал, че той има някакво досие. Излезе и филм за това през 2014 г. на Асен Владимиров в съавторство с френска режисьорка. Наричали са го "Книжарят" в ДС. Но аз не знаех дали това досие съществува. Така това стана повод и да прекараме баща и дъщеря малко време заедно в България.

Посетихме Комисията по досиетата и открихме това фамозно досие, което е от 1946 година, много е старо това досие", разказа още пред "Хоризонт до обед" Леви.

Още за това как в следвоенна България представят в досието тогавашният писател, антифашист, хуманист, боен летец, владеещ руски и полски Ромен Гари - слушайте от разговора на Ирина Недева с Александър Леви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна