Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МАЕ призова ОПЕК+ да осигури повече петрол на пазара

Снимка: Алами/Ройтерс

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол призова страните от формата ОПЕК+ да осигурят повече петрол на пазара. В Саудитска Арабия, която е водещата сила в Организацията на страните износителки на петрол, Бирол призова организацията и съюзниците ѝ, водени от Русия, да намалят разликата между собствените си производствени цели и необходимостта от повече от суровината на пазара.

Разликата между заложената цел между количествата петрол на пазара, договорена от ОПЕК+, и действителното производство се е увеличила до 900 000 барела на ден.

По-рано през месеца страните от формата се спарозумяха да се придържат към договореното от тях умерено нарастване на петролното производство с 400 000 барела на ден, но някои от тях не изпълняват квотите си.

Саудитска Арабия и ОАЕ са двете страни от ОПЕК с най-много свободен капацитет. В същото време Русия, която става все по-ключов играч не само на газовия, но и на петролния пазар, може да вземе решение с геополитически, а не пазарен характер, предупреждават анализатори.

Именно затова след изтеглянето на част от руските военни, участващи в учения в близост до украинската граница, сега петролните фючърси започнаха да поскъпват. Вчера изгубиха 4% от стойността си, след като бяха постигнали 7-годишен връх.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени