Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МАЕ призовава "ОПЕК +" да намали петролния производствен дефицит

2
Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол каза в сряда, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК +", трябва да намали разликата между техните производствени цели и действителното петролно производство.

"Има значителна разлика между целите, които страните от "ОПЕК +" си поставят по отношение на техните производствени нива, и това, което се произвежда днес“, посочи Бирол по време на конференция в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

"За "ОПЕК +" ще бъде важно да намали тази разлика и да се надяваме да осигури повече обеми на пазара“, каза той.

По-рано този месец членовете на "ОПЕК +" се споразумяха да се придържат към договореното от тях умерено нарастване на петролното производството, премахвайки по този начин постепенно ограниченията на производството, въведени в разгара на коронавирусната пандемия през 2020 г., когато търсенето на суров петрол се срина.

Тъй като обаче няколко членки на "ОПЕК +" изпитват трудности да увеличат производството след години на недостатъчни инвестиции в сектора, групата така и не успява да постигне обещаното месечно увеличение на производството с 400 000 барела на ден.

В последния си месечен доклад МАЕ заяви, че разликата между заложената цел и действителното петролно производство се е увеличила до 900 000 барела на ден.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са двата производителя от ОПЕК с най-много свободен производствен капацитет.

Междувременно петролните фючърси се повишават предпазливо в началото на търговията в сряда, след като ден по-рано те поевтиняха с близо 4%, отстъпвайки рязко от достигнатите по-рано през деня нови 7-години върхове заради подновени надежди за намиране на дипломатично решение на кризата по границата на Русия с Украйна.

Повод за тези надежди даде информация на Москва, че някои от руските военни единици са приключили ученията в близост до украинската граница и ще бъдат върнати в техните постоянни бази. В същото време Русия даде индикации за продължаване на дипломатическите усилия за разрешаване на кризата. Западът и в частност НАТО коментираха информацията с нотка на предпазлив оптимизъм, въпреки че на този етап все още няма доказателства за действително изтегляне на част от руския военен контингент от пограничната зона на учения.

В началото на европейската търговия в сряда фючърсите на петрола Брент поскъпват с 0,5% към 93,75 долара за барел, след като по-рано през деня паднаха за кратко към 92,76 долара, отстъпвайки доста рязко от вчерашния сутрешен ново многогодишен връх от 96,78 долара за барел (най-високо ниво от септември 2014 г.).

Графика на петрол Брент на седмична база (в долари за барел)


Фючърсите на американския лек суров петрол WTI също се повишават с около 0,5% към 92,50 долара за барел, след като във вторник поевтиняха драматично от 7-годипен връх около 95,82 долара (най-високо ниво от септември 2014 г.) до днешно сутрешно часово дъно към 91,63 долара за барел.

Участниците на петролните пазари продължават и днес да следят внимателно за новини и информации около руско-украинската криза и напрежението между Запада и Москва, като следят и данните за петролните запаси на склад в САЩ. Късно снощи Американският петрол институт (API) отчете понижение на складовите петролни запаси с 1,076 млн. барела за седмицата до 11-ти февруари, както и намаляване на запасите на петролни дестилати с 546 хил. барела и на тези на бензин - с 923 хил. барела.

По-късно в сряда ще бъдат представени и официалните данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) за седмичните складови петролни запаси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна