Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди подават заявления за подпомагане, недоволни са от размера на помощта

Снимка: БГНЕС

Животновъдите трябва да започнат от днес да подават заявления за подпомагане по схемата „Де минимис“. 

Държавната помощ, която се отпуска на фермерите е 24 милиона лева.

Финансирането е насочено към стопани, които отглеждат крави, биволи, овце и кози, като целта на държавната помощ е да покрие част от производствените разходи по отглеждане на животните.

Преди дни в писмо до премиера и финансовия министър животновъдите предупредиха, че са готови за национален протест, ако не бъдат спешно подпомогнати.

Според тях заради кризисния период и резкия скок в цените на тока и на фуражите много стопани разпродават стадата си и затварят фермите.

Размерът на помощта по схемата „Де минимис“ също е повод за недоволство - ставките варират от 45 до 11 лв. на животно, а пред „Хоризонт“ овцевъди определиха тези пари като подигравка, защото са достатъчни за купуване на една бала с люцерна.

Фонд „Земеделие“ даде срок за кандидатстване за тези пари до 11 март и обеща да ги изпрати до 30 март. На онлайн среща с премиера и земеделския министър във вторник обаче овцевъдите поискаха срокът за кандидатстване да се съкрати до 28 февруари, а парите да се платят до 07 март. Все още няма отговор - дали това е възможно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна