Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мартеничка за баба и дядо" връща усмивките на възрастни хора от домове

Снимка: fb/Мартеничка за баба и дядо

„Мартеничка за баба и дядо“ е инициатива, чрез която средствата от закупени мартеници, ръчно направени от майки на деца с увреждания, отиват в домове за възрастни хора.

Идеята е дошла още преди Коледа, разказа в студиото на Радио София адв. Калина Михайлова, която участва в кампанията. Нейната приятелка Десислава Киркова, опитвайки се да комуникира с баба си, която в Дом за възрастни хора и не може да вижда заради Covid пандемията, решава да напише писмо до баба си за рождения й ден.

„Така й хрумва идеята да направи кампанията „Писмо до баба и дядо“ по повод Коледа. Успеваемостта на първата кампания роди идеята и за „Мартеничка за баба и дядо“. До този момент има няколко града, в които се събират. Освен в София, се събират в Русе, в Пловдив, аз отговарям за Велико Търново и Смолян. Tрябва да кажа, че като адвокат в ежедневието си се срещам с много неприятни казуси и много неискрени хора, но това което много ме зарежда и мога да нарека свое хоби, е това да даваш малко от себе си, за да видиш отсрещната усмивка“, каза адв. Калина Михайлова.

Мартеничките се изработват от майки или роднини, членове на Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“.

„Много ми хареса идеята, че по този начин ще обединим две каузи и ще направим добро, от едно ще дадем още повече – предай нататък. Лично аз реших, че тази година аз и моето семейство ще купим всичките мартенички на майки на деца с увреждания. По този начин започнах да поръчвам и за възрастните хора, на които ще бъдат дарени мартеничките. Много от майките решиха, че не искат да ги продадат, а да ги дарят за възрастните хора“, добави адв. Михайлова.

В инициативата са се включили и детски градини и училища от страната, които даряват рисунки и мартенички.

„Моя приятелка на цели 11 години създава бижута, казва се Дария. Тя не просто прави бижута и ги продава, но средствата, които получи от продажбата им, тя дарява за дете от нейното училище, което събира пари за лечение“, каза адв. Калина Михайлова.

Всеки, който иска да дари мартенички, може да се свърже с организаторите във Фейсбук групата "Мартеничка за баба и дядо".

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!