Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Икономическият растеж вероятно ще остане слаб през първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка заяви в последния си икономически бюлетин, публикуван в четвъртък, че икономическият растеж на еврозоната вероятно ще остане слаб през първото тримесечие на 2022 г. на фона на все още продължаващата коронавирусна пандемия, както и с оглед на "недостиг на материали, оборудване и работна ръка".

ЕЦБ потвърди позицията, че рязкото нарастване на инфлацията се дължи най-вече на по-високите сметки за енергия и храна. Банката отново отбелязва, че "инфлацията вероятно ще остане повишена за по-дълго време от предишните очаквания, но ще намалее през настоящата година".

Базираната във Франкфурт институция подчерта, че нейният Управителен съвет е готов да коригира паричната си политика, за да "гарантира, че инфлацията ще стабилизира около целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто в средносрочен план".

Въпреки ръста на инфлацията, ЕЦБ все още отбелязва продължаващото възстановяване на икономиката и пазара на труда в еврозоната, "подпомогнати от обширната политическа подкрепа".

"Икономиката е засегната все по-малко от всяка следваща вълна на пандемията и факторите, ограничаващи производството и потреблението, трябва постепенно да отслабват, което да позволи на икономиката да набере отново сила с течение на годината", заключава ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени