Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Бюджетът продължава да държи входа на НОИ заключен

Снимка: БГНЕС

"Не може да се каже, че Бюджет 2022 е революционно ляв или социален. Прави някакви стъпки, които не се очакваше да бъдат направени, ако ГЕРБ беше на власт. Има полезни неща, които са записани - като увеличаването на минималното обезщетение за безработица, на майчинството. Но стъпките са толкова минимални, че не може да се твърди сериозно, че това е особено социален бюджет, а и предвид нарастващата инфлация". 

Това каза пред БНР икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

Според нея в бюджета липсва увеличение на заплатите в публичния сектор

"Добри намерения е имало и през предходните години, но са потъвали. Намерението за инвестиции е добро и правилно, въпросът е как инвестициите ще бъдат изпълнени, за да постигнем положителен ефект. Имаме гарантирана актуализация на бюджета в средата на годината и в момента виждаме междинна ситуация, а след три месеца ще говорим за съвсем различни параметри. Когато говорим за инвестиции, които трябва да се разпрострат в рамките на цялата година, а след това имаме актуализация, то няма как да предположим каква част от тези инвестиции ще бъдат реализирани". 

В предаването "12+3" Григорова допълни: 

"Реформата в пенсионната система не си представям как би могла да се случи така, че да удовлетвори българския пенсионер. Както и да си играем със средствата, които постъпват в НОИ, няма как те да станат повече. Бюджетът продължава да държи входа на НОИ заключен, тоест, по-малко средства се събират във фондовете на НОИ и не съответстват на нарасналите доходи сега. След като изземаме малка част от доходите, няма как да преразпределяме по-голяма част през пенсиите. Не спираме да говорим за справедливостта, за пенсионната формула, но никога не казваме, че всъщност липсата на пари е това, което ограничава нарастването на пенсиите". 

Интервюто с Ваня Григорова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени