Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Непрочетено" от Димитър Воев

Димитър Воев
Снимка: Wikipedia

"Тази книга ни допуска много по-близо до вътрешния свят на Димитър Воев". Така Димитра Воева, дъщеря на музиканта и съставител на стихосбирката, представи пред БНР "Непрочетено", основана изцяло на ръкописния архив на Димитър Воев и за пръв път представя неговото творчество в автентичен и завършен вид. 

Книгата съдържа над 100 непубликувани досега творби, както и повече от 80 архивни снимки, факсимилета и рисунки

В памет на Димитър Воев ще бъде кръстена алея в Борисовата градина на негово име. 

Предстои да излезе и филм, посветен на музиканта-бунтар, който ще има премиера на 12 март в рамките на София Филм Фест. Режисьор е Биляна Кирилова.

Димитър Воев (1965–1992) e български поет, композитор и музикант, чийто най-активен период обхваща годините около падането на Берлинската стена.

Той  е основател и фронтмен на редица музикални групи ("Парадокс", "Вход Б", "Воцек  и Чугра", "Кале"), най-известната от които е култовата "Нова генерация", чийто стил Воев определя като "студена вълна" (cold wave).

Най-популярният български член на легендарния "Клуб 27"оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани между 1981 и 1992 г., но за някои  от стихотворенията има основания да се смята, че са писани по-рано. 

Интервюто на Петър Волгин с Димитра Воева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна