Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания налага санкции на пет руски банки и на трима богаташи

| обновено на 22.02.22 в 18:44
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Борис Джонсън заяви във вторник, че Великобритания ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи, включително Генадий Тимченко, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на източноукранските региони Донецк и Луганск.

"Днес Обединеното кралство санкционира следните пет руски банки: "Россия Банк" (Rossiya Банк), "ИС Банк" (IS Bank), "Дженерал банк“ (General Bank), "Промсвязбанк" (Promsvyazbank) и "Черноморска банка" (Black Sea Bank), като ние санкционираме и три физически лица с много големи капитали", посочи Джонсън пред британския парламент.

Трите лица, на които ще бъдат наложени санкции са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.

Генадий Николаевич Тимченко е руски олигарх и милиардер бизнесмен, който е близък до президента Путин. Той основава и притежава частната инвестиционна група Volga Group, специализирана в инвестициите в енергетиката, транспорта и инфраструктурните активи.

Братята Борис Романович Ротенберг и Игор Ротенберг са руски бизнесмени и олигарси, който са съсобственик на групата SGM, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи за захранване в Русия. 

"Всички техни активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите от санкциите лица ще бъде забранено да пътуват до нашата държава", отбеляза Джонсън по отношение на санкционираните лица.

"Това е първата стъпка от това, което сме готови да направим, и ние държим в готовност разгръщане на допълнителни санкции, ако ситуацията ескалира още повече“, посочи Борси Джонсън.

Джонсън каза още, че присъствието на руски танкове и персонал в Украйна представлява "подновено нашествие" и предупреди, че Украйна рискува да бъде въвлечена във война "без частица оправдание“.

Той посочи, че западните съюзници трябва да се изправят пред възможността постигането на мирно решение "чрез търпелива дипломация" да е напразно, като британският премиер твърди, че руският президент Владимир Путин "е неумолимо решен да продължи по-далеч в покоряването и измъчването на Украйна".

"Сега трябва да се подготвим за следващите възможни етапи от плана на Путин“, каза Джонсън пред долната камара на британския парламент. "Путин създава претекст за пълномащабна офанзива“.

Борис Джонсън за възможно нашествие на 200 000 руски войници в Украйна. Но в мерките, огласени от Джонсън, нямаше нищо за прогонване на руските олигарси от Лондон, нито по отношение на по-големите руски банки и достъпа на руски компании до капитали, отбелязва агенция Ройтерс.

Великобритания заплаши да прекъсне достъпа на руските компании до щатски долари и британски лири, блокирайки възможността им да набират капитал на пазарите в Лондон.

На този етап обаче санкциите изглеждат доста „символични“, тъй като Великобритания все още не вижда пълномащабна руска инвазия в Украйна.

Някои британски депутати поискаха от Джонсън да бъде по-строг към руските пари, като дори поискаха руските олигарси да бъдат изгонени от Великобритания и руските капитали да бъдат "изринати" от Лондонското Сити.

Стотици милиарди долари влязоха в Лондон и отвъдморските територии на Великобритания от Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г., като Лондон се превърна в западния град, предпочитан от свръхбогаташите от Русия и от други бивши съветски републики.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник, че планираните от ЕС санкции срещу Русия ще бъдат насочени към онези, които участват в решението за признаване на самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск.

Среща на външните министри на съюза ще се състои в 17.00 ч. българско време, като съобщението ще бъде обявено по-късно днес.

Освен това наказателните мерки ще се отнасят до банки, финансиращи руските военни и други операции в тези територии, "способността на руската държава и правителство да имат достъп до капиталовите и финансовите пазари на ЕС", както и търговията между Донецкия и Луганския региони с ЕС, "за да се гарантира, че отговорните лица ясно усещат икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна