Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на президента Радев е твърде обтекаема, смята той

Даниел Смилов: Проблем е, че управляващата коалиция не е единна по темата "Украйна"

С поведение на снишаване България губи авторитет, подчерта политологът

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

"Най-големият проблем е, че управляващата коалиция не успя да излезе с единно становище по темата "Украйна". 

Това каза пред БНР политологът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

"Притеснително е, че по такъв казус, който е пределно ясен, България пак говори на няколко гласа, появяват се нюанси. Президентът Румен Радев също излезе в Туитър с много обтекаема реакция, трудно е да бъде наречена дори позиция, защото от нея не става ясно кой е извършил някакво правонарушение в Украйна, нито каква е позицията на нашия президент спрямо този факт - кого подкрепя той и кого - не", коментира още политологът.

"Не е време за експерименти, не е време за опортюнизъм. Време е България, ЕС и НАТО да говорят авторитетно и с един глас. Това е най-ефективният начин да бъде предотвратена бъдеща агресия от Русия", смята доц. Смилов.

Според него с поведение на снишаване България губи авторитет:

"Нито ще спечелим някаква благосклонност от страна на Русия, нито ще повишим доверието към България от страна на партньорите ни. Оставаме в една сива зона, в която се стараем да не правим проблеми, но сами не можем да бъдем разглеждани като решение на нито един от възможните проблеми. Това е маргинална позиция, в която сами се поставяме и която не действа в наш интерес. Не става дума България са е някакъв ястреб по отношение на Русия или друга държава. Когато става дума за принципни въпроси, можем да си позволим да наричаме нещата такива, каквито са. Не да мрънкаме - това не прилича на нито една демократична и цивилизована държава. Шикалкавенето по въпросите действа негативно за нашето реноме, а нямаме никакви реалполитически изгоди - нито ще ни продава Путин газ по-евтино, нито ще избегнем контрасанкции".

По думите на политолога България трябва да бъде една от страните в ЕС, която да настоява за общ енергиен съюз, защото сме много уязвими.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Даниел Смилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна