Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Важно е да има работещи системи за контрол на качеството на университетите

Снимка: БГНЕС

"Най-важно е да има системи за контрол на качеството на университетите, които към момента не работят. Системата за акредитация не работи правилно и ние предлагаме как тя да се промени, за да дава обективна оценка на качеството на всяко висше училище. Трябва да се промени и системата за атестация на преподавателите". 

Това поясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

И допълни, че има обективни показатели, които обаче не се използват нито при акредитацията на университетите, нито при атестацията на преподавателите: 

"Обективните показатели от рейтинговата система трябва да бъдат включени в системата за оценка на качеството. Днес те не са включени в тази оценка. Трябва да се добави и системата за проверка на плагиатството, която работи в момента, но в ограничен обем. При преструктурирането се цели по-голяма видимост на международно ниво. Малките висши училища не могат да осигурят качество, защото не са ефективни". 

В предаването "Нещо повече" министър Денков допълни: 

"Висшите училища и особено малките се намират в трудна ситуация, не защото им се дават малко пари, но и защото не могат да осигурят ефективно използване на тези средства. През последните години увеличаваме средствата за висше образование с над 60% при намаляване на броя на студентите с почти 20%". 

Той посочи, че обвързването на допълнителното финансиране с подобряване на системата за оценяване на преподавателите е добра комбинация

"Искаме да се обвържат изискванията за атестиране с изискванията за заемането на определена академична длъжност". 

В рамките на три месеца експертно ще бъдат подготвени предложения за промени в законите, след това - обществено обсъждане, приемане в Министерския съвет и гласуване в парламента. 

"Реализацията на промените да започне от новата академична година или най-късно през януари 2023 година. Някои промени са твърде сериозни, за да очакваме да се случат в кратък период. Преструктурирането, например, става поетапно и в рамките на до 2-3 години". 

Интервюто с Николай Денков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна