Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савелина Русинова: Услугите за образование и грижи в ранна детска възраст са ключови

Снимка: Pixabay

Изследване показва ключовото значение на инвестициите в професионално обучение на специалистите, работещи с деца. То е проведено в рамките на инициативата „България расте с децата си“ на фондация „За нашите деца“ и показва необходимостта от профилирано обучение на специалисти по ранно детско развитие.

Става дума основно за секторите образование, здравеопазване и социални услуги като основните системи, работещи с децата в ранна възраст.

Като основна препоръка се извежда националната визия какви компетентности трябва да притежават хората, които работят с деца в ранна детска възраст, поясни пред БНР Савелина Русинова, експерт във фондацията.

Снимка: Pixabay

Тази визия трябва да формира профил на компетентностите, който да бъде основа за университетско образование и на програмите за продължаващо професионално развитие, уточни Русинова.

Изводите и препоръките от изследването са били приети безусловно от професионалните общности и представители на академичните институции, работодателски организации също са заявили подкрепата си, посочи експертът.

Има ясни доказателства, че услугите за образование и грижи в ранна детска възраст са ключов инструмент, който минимизира рисковете в тази възраст и служи за прекъсване на предаването на бедността между поколенията, обобщи Савелина Русинова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна