Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната гвардия на САЩ в готовност за пътни блокади край Вашингтон

Т. нар. Конвой на свободата, Отава, 31 януари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Американската национална гвардия е в режим на готовност на фона на очаквания за протестни блокади на пътища в района на Вашингтон. Протестите се очаква да са подобни на тези в Канада от по-рано този месец.  

Oт Пентагона са одобрили изпращането на 700 невъоръжени гвардейци като подготовка за конвои от камиони, които се очакват да протестират тук срещу рестрикциите, наложени за справяне с пандемията от ковид-19. Гвардейците няма да изпълняват функции по опазване на реда, а само по регулиране на трафика.  

Планове за протести подобни на тези в Канада се правят посредством онлайн форуми като може да има участници от различни точки на страната. Очакванията са голяма част от протестиращите да са тук следващата седмица по време на годишната Реч за състоянието на съюза. Президентът Джо Байдън ще изнесе речта на 1ви март.  

Местни медии цитират някои от шофьорите на конвои, според които целта е да се забави или спре трафика на Capital beltway – натоварен ключов около 100 километров  пътен пояс, който опасва столицата като идеята е предимно да се стои извън границите на града, за да се избeгне сблъсък с федералните власти.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна