Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатите по второто четене на Бюджет 2022 продължават

| обновено на 24.02.22 в 09:36
Снимка: БГНЕС

В пленарната зала депутатите продължават работа по второто четене на държавния бюджет. Късно снощи заради липса на кворум работата по законопроекта бе прекратена.

От ГЕРБ - СДС обвиниха управляващата коалиция в опит за противопоставяне на институциите, тъй като 20 милиона лева от първоначално предложените средства за Висшия съдебен съвет се пренасочват към Българската академия на науките. Тезата мотивира Александър Николов:

"Противопоставяме БНТ на БНР с бюджетите. Дойде момент, в който противопоставяме ВСС и независимостта на правораздавателната система с БАН. Ако това са управленски решения, ако това са предлагани реформи, не е добър знак".

Според Атанас Славов от Демократична България бюджетът за съдебната власт е добре мотивиран:

"Има една древна римска максима, че по време на война законите мълчат.  За съжаление сме по време на война вече, но България все още не е във война. Именно, защото не сме във война, ние трябва да укрепим нашите ключови институции като правосъдието".

В залата присъства ресорният министър Надежда Йорданова, която подчерта, че спрямо миналата година бюджетът за съдебната власт се увеличава, включително и на прокуратурата.

След като приключат с окончателното гласуване на бюджетната рамка за тази година, в дневния ред на депутатите е първото четене на промените в закона за училищното и предучилищно образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в детските градини и училищата.

Целта на измененията, внесени от Министерски съвет, е системата на средното образование да се деполитизира със закон. Вносителите отбелязват, че с предлаганите промени трябва да се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищно образование.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна