Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев предупреди за опасност от свръхдефицит

| обновено на 23.02.22 в 19:12
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Кирил Ананиев предупреди по време на обсъждането на държавния бюджет в НС, че страната ни е застрашена от европейска процедура по свръхдефицит заради разхлабената фискална политика на новия кабинет. 

От парламентарната трибуна Ананиев, който е депутат от ГЕРБ, заяви, че проектозаконът е със сгрешена философия: 

"По-високият структурен дефицит и по-високото отрицателно салдо на сектор "Държавно управление" може да доведе до процедура на свръхдефицит от Европейската комисия. Ако не се предприемат дискреционни мерки, това може да отдалечи нашата страна от членство в Еврозоната".

Финансовият министър Асен Василев опроверга потенциалната възможност от свръхдефицит и изрази увереност, че допълнителните дългове ще бъдат използвани за инвестиции, а не за социални разходи. В проекторамката е заложена възможност за нов дълг от 7,3 милиарда лева, с част от които ще се покрият стари задължения на страната:

"Заемите, които България взема, са по-малко от заемите, които бяха заложени в миналогодишния бюджет, ако махнем рефинансирането. Заемите, които са предвидени в този бюджет, са горе-долу половината от капиталовите инвестиции, предвидени в този бюджет".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява информацията и издаде нови препоръки към местните жители за евакуация. В очакване на ответен удар на..

публикувано на 17.08.24 в 18:11

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар. Полицията в южната ни съседка все още не дава официална информация за случая. Сцената се разиграва късно снощи в плажен бар в курорта "Ханиоти" на Халкидическия полуостров. Според различни информации в гръцки медии, скандалът възниква между българска..

публикувано на 17.08.24 в 17:58
Снимката е илюстративна

Пожар в борова гора на територията на Държавно горско стопанство "Елешница"

Повече от 50 служители на териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие гасят пожар в борова гора на територията на Държавното горско стопанство Елешница". Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 декара. Веднага след като става ясно, че на терен има необходимост от допълнителна помощ, към мястото тръгват..

публикувано на 17.08.24 в 17:41

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната. Проблемите с безводието в свищовските села се задълбочават и хората днес на два пъти блокираха за по половин час главния път Плевен-Русе. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха пътя в два участъка. Протестиращите срещу безводието в Свищовско..

публикувано на 17.08.24 в 17:37
Пожар в Съмърсет Хаус в централен Лондон

125 пожарникари продължават да се борят с пожара в Съмърсет Хаус в централен Лондон

Около 125 пожарникари продължават да се борят с пожара в историческата сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон. Няма данни за пострадали, съобщиха от столичната полиция. Малко преди обед лондонската пожарна получи сигнал за инцидента в Съмърсет Хаус. Причината за пожара остава неясна. Всички планирани обществени събития там за деня са..

публикувано на 17.08.24 в 17:23
Патриарх Даниил се поклони пред мощите на св. свщмчк Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски, който е покровител на град Самоков, предаде БТА. При посещението си в града патриархът беше посрещнат от кмета на общината Ангел Джоргов и духовници от Самоковска духовна околия и Софийска митрополия. Даниил оглави архиерейска света литургия в храм "Рождество..

публикувано на 17.08.24 в 17:18