Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Очаква се скок на хъбовите цени на газа на спот пазара в Европа

Снимка: БГНЕС

"Днес ще има рязко поскъпване на хъбовите цени на природния газ в Европа на спот пазара. Това е първата и очевидна реакция на военните действия в Украйна. Засега няма индикации за спиране на газови или петролни доставки от Русия. Очакваме сериозни санкции от САЩ и ЕС, които биха засегнали снабдяването с енергийни ресурси". 

Това каза пред БНР анализаторът от Българското геополитическо дружество Пламен Димитров. 

Според него се очакват санкции спрямо Русия във финансовата област, включително да се обсъди т.нар. "ядрена опция" - изключване на Русия от системата SWIFT

"Възможно е да бъде ограничен износът на технологии за добив на газ и петрол. Голяма част от руските петролни и газови находища се обслужват от западни сервизни компании". 

В предаването "Преди всички" Димитров подчерта, че Путин не действа рационално и пренебрегва факта, че атаката в Украйна ще донесе повече вреди, отколкото ползи

"Европа все повече ще плаща за енергийни ресурси, пазарът е глобален, цените се вдигат. Това е най-очевидната последица от нападението в Украйна. Европа ще вземе по-решителни мерки да намали зависимостта си от Русия, но това е дългосрочна политика, която ще бъде тласната от сегашните събития". 

Интервюто с Пламен Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна