Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ и Световната банка изразиха готовност да помогнат на Украйна

| обновено на 25.02.22 в 12:48
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Директорите на Световната банка Дейвид Малпас и на МВФ Кристалина Георгиева обявиха готовност да помогнат на Украйна и предупредиха, че руското нахлуване ще се отрази върху възстановяването на световната икономика.
 
Световната банка подготвя помощ на стойност 350 милиона долара за Украйна до края на месец март, е съобщил лично директорът Дейвид Малпас на президента Зеленски. 

Банката работи и в тясно сътрудничество с Международния валутен фонд, за да оцени икономическите и социални последствия от войната в Украйна.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева изрази дълбоката си тревога от събитията и заяви, че МВФ е в процес на отпускане на над 2 милиарда долара заем в помощ на Украйна по програма, която ще приключи през юни. Георгиева обеща и финансова подкрепа на останалите страни в региона, които ще бъдат засегнати от конфликта.

Основните европейски фондови пазари се опитаха да се възстановят днес, след като се сринаха с около 4% при новината за руската операция в Украйна, а цените на петрола надхвърлиха 100 долара за първи път от 2014 г. насам.

Цените на пшеницата също достигнаха рекордно високи стойности, тъй като Украйна и Русия са два от най-големите производители на пшеница в света.

Алуминият и никела поскъпнаха сериозно заради опасения от прекъсване на доставките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна