Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът възобнови работата си по Бюджет 2022

| обновено на 25.02.22 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Парламентът възобнови работа след среднощното си заседание, за да продължи дебатите по второто четене на държавния бюджет за тази година.

Прието беше предложението на парламентарната група на БСП да отпадне провеждането на парламентарния контрол, а заседанието на парламента беше удължено до окончателното приемане на Бюджет 2022.

България може да поеме до 7 милиарда и 300 милиона лева нов дълг през годината, реши окончателно парламентът.  Заложена е възможност страната ни да излезе на международните финансови пазари. Общата задлъжнялост в края на годината не може да надхвърля 35 милиарда и 500 милиона лева.  Дефицитът по консолидираната фискална програма е 5 милиарда и 900 милиона лева или 4,1 на сто.

През лятото предстои актуализация на бюджета.

4,8 млрд. лв. ще бъде субсидията за общините през 2022 г.  - това реши още Народното събрание, като одобри трансферите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините под формата на субсидии. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища ще бъде в размер на 48,228 млн. лв.

Не беше подкрепено предложението на партия "Възраждане" за допълнителни пари за култура.

И още: средства за посрещане на българи и украински граждани с българско самосъзнание ще бъдат осигурени с нов текст в държавния бюджет, предложен по време на второто четене на законопроекта в пленарната зала. Предложението бе направено от името на управляващата коалиция. Необходимите пари ще бъдат осигурени от икономии по бюджета.

Дебатите до обяд бяха за това дали да се отпуснат допълнителни пари за транспорт и капиталови разходи.


Депутатите не приеха предложението и на ГЕРБ за допълнителни 179 милиона лева за субсидиране на градския транспорт в столицата. 

Близо три часа депутатите спореха за допълнителните пари за Столичната община като субсидия към вътрешно-градския транспорт.

С лишаване от тази субсидия ще се задълбочат задълженията, каза Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

„Аз не искам да има противопоставяне на помощта, която ще получи София, и други общини, и особено пък тези в планински и полупланински райони.“

Венеция Ангова от „Продължаваме промяната“ коментира, че ако сумата не бъде желаната не може да се говори, че Столична община ще бъде наказана.

„Тук задачата е да върнем справедливостта и равнопоставеността в отношението към общините. Общината е могла да направи много повече преди Covid пандемията.“

Георги Свиленски от БСП призова да не се прави популизъм:

„Не правете служителите в градския транспорт заложници на тези интереси, защото плащането с пачки не е най-правилният начин.“

От „Възраждане“ подкрепят допълнителните средства за транспорт. Цончо Ганев:

„Няма как столицата ни да изпадне в апокалиптично състояние по отношение на градски транспорт, защото тука става дума за хиляди, да не кажа стотици хиляди поток от хора, които го използват“.

В началото на днешното заседание ДПС и ГЕРБ настояха в залата да присъства министърът на финансите или вицепремиера Корнелия Нинова. Депутатът Десислава Атанасова:

„Която вчера от парламентарната трибуна си позволи назидателен тон спрямо една от парламентарните групи с аргумент, че точно парламентарната група на ГЕРБ не желае приемането на този бюджет и умишлено го бави. Парламентарната група на ГЕРБ присъстваше в пленарна зала до 5:20 сутринта, когато беше закрито пленарното заседание и аргументира всички свои предложения. Това обаче не може да се твърди за член на Министерския съвет“.

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов обясни.

„Вицепремиерът Василев е извън страната. Няма как да се случи това нещо“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна