Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се протестът на Синдиката на висшите училища

Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Снимка: Ани Петрова

Протестът във висшите училища, анонсиран от ВОН-КНСБ за идния понеделник, се отлага. Това стана ясно след среща на синдикатите с финансовия министър в присъствието на премиера и на министъра на образованието.

Освен 39 млн. лева, които вече бяха отпуснати, ще има допълнителна финансова субсидия от 40,7 млн. лева, за да може да се изпълнят последните промени в закона. Постановлението на МС вече е изготвено и ще бъде взето "на подпис", обясни служебният премиер Димитър Главчев:

"Беше постигната договореност за още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати. Заслугата е както на синдикатите, както и първия път, когато бяха 39 млн. лева, за който ви съобщихме онзи ден, когато пак ви казахме, че ще бъдат продължени разговорите. В резултат на тези разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лева, които ще бъдат разпределени по начин, който ще ви бъде обяснен".

Разпределението:

Около 26 млн. лева ще бъдат дадени за заплатите на администрацията. 

Около 5,8 млн. лева - за покриване на диспропорции в увеличението на заплатите. 

Около 7,5 млн. лева ще бъдат отделени за стипендии. 

Синдикатите подчертават, че това решава "част от въпроса" с увеличението на заплатите в сектора за висшето образование. Те наблегнаха, че почти до изборите трябва да бъде решен въпросът, по който трябва да бъдат отпуснати последните пари по законодателните промени. Поради тази причина те казаха, че остават в стачна готовност. 

Министърът на образованието Галин Цоков каза, че е имало теч на информация на матурите. 16 минути след началото на изпита журналисти са успели да се сдобият с част от отговорите. Цоков посочи, че това е доказателство, че течовете се получава не от МОН. Към 14.00 часа министърът каза, че е имало и хакерска атака към министерството, за което са информирани ДАНС и МВР. 

Преди срещата при премиера от Съвета на ректорите заявиха намерение да затворят вратите си в понеделник в знак на протест. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени