Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Малинов: Свободна Украйна е риск за режима на Путин, не за Русия

"Виждаме едно разделение между Източна и Западна Европа"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Чехия се правят паралели между ставащото в Украйна и Чешката пролет. Говори се много за събитията от 1968 година, спомените се разпространяват и към младите поколения. В Чехия имаше вече няколко митинга срещу руската агресия. На такива митинги се създава усещането, че целият чешки народ подкрепя Украйна". 

Това каза пред БНР Александър Малинов, анализатор на процесите в Източна Европа и на Балканите, който живее в Прага. И посочи, че Чехия вече изпраща хуманитарна помощ към Украйна

"Срещата на чешкия президент с полския президент показва, че конфликтът е много по-близък до Източна Европа. За съжаление виждаме едно разделение между Източна и Западна Европа, особено относно това колко сериозни трябва да са санкциите. Чешкият президент вчера промени обичайната си русофилска позиция и се изказа остро спрямо руската агресия". 

В предаването "Хоризонт до обед" Малинов, който е сред критиците на президента Румен Радев, заяви, че думите на българския държавен глава от вчера са "абсолютния минимум, който се очаква от него като президент на страна в НАТО и в ЕС". 

"Радев и министърът на отбраната Стефан Янев се снишават, изолират България в НАТО, не вземат предвид нуждите на българската национална сигурност". 

По думите му Владимир Путин не смята да спира скоро с войната

"Основната му цел е Украйна като функционираща демокрация, гледаща на Запад, да бъде унищожена. Свободна Украйна е риск за режима на Путин, не за Русия. Той се страхува от повторение на Майдана в Москва". 

Малинов посочи, че превземането на територията около АЕЦ в Чернобил е нужно на руската армия, защото това е най-краткият път от беларуската граница, откъдето влизат войските, към Киев

И допълни, че Турция се опитва да играе балансираща роля заради връзките с Русия

Интервюто с Александър Малинов можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна