Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Кличко: Киев е обстрелван с ракети и вече е в отбранителна позиция

Хората правят снимки на отломки от ракета на улицата след обстрел през нощта в Киев, Украйна, 25 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В днешния втори ден от руската инвазия в Украйна руски военни части продължават ударите си по суша и по въздух, като настъпват към столицата Киев от две посоки. Съобщава се за стотици жертви и от двете страни.

Руските сили достигнаха до столицата на Украйна и вече се водят сражения в северен квартал на Киев. 137 са украинските жертви в първия ден от военната операция, сред тях има и цивилни.

Украинската армия твърди, че са ликвидирани 800 руски военнослужещи, а украинският президент Володимир Зеленски поиска военна помощ от НАТО и ЕС, като заяви, че Киев е готов да води преговори с Русия за неутрален статут.

Киев е обстрелван с ракети и вече е в отбранителна позиция, съобщи кметът Витали Кличко. От руска страна потвърдиха, че са блокирали столицата от запад и заявиха, че няма да бомбардират жилищни квартали.

По-рано бяха разпространени кадри с руски танкове в северния киевски квартал „Оболон“.

Руската армия вече превзе летище „Хостомел“ в близост до Киев, а при сраженията са ликвидирани 200 души от спецчастите на Украйна, съобщи военното министерство на Москва. 

В ново видеообръщение президентът Володимир Зеленски разкритикува Европа за бавната реакция срещу руската агресия и призова всички европейци с боен опит да се включат в сраженията на страната на Украйна.

Бойният дух на украинската армия Зеленски се опита да повдигне с думите: Бъдете твърди, вие сте всичко, което имаме!

Руските сили вече установиха контрол и върху ядрената централа "Чернобил". От украинската атомна агенция съобщиха, че са отчели повишено ниво на радиация, но засега няма опасност за жителите на Киев, който се намира на 100 км. 

Сепаратистите части на ДНР и ЛНР в Източна Украйна атакуват позиции на украинската армия с подкрепата на руските военни. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна