Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Зеленски: Украйна е готова за преговори с Русия за неутрален статут

Михайло Подоляк
Снимка: President.gov.ua

Украйна е готова да проведе преговори с Русия за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност. Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Тези бойни действия трябва да бъдат преустановени, каза Подоляк.

"Украйна винаги е оставяла място за преговори. Включително сега, когато Русия започна пълномащабна инвазия. Тази война трябва да бъде спряна. Тези военни действия трябва да бъдат прекратени", каза Михайло Подоляк.

"Чухме от Москва какво искат да кажат. Ако искат да говорят за статут на неутралност, нямаме страх от подобна дискусия. Въпросът е само кой и как ще може да гарантира сигурността на Украйна и изпълнението на споразуменията чрез гаранти", добави той.

В обръщение към нацията тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия рано или късно ще трябва да разговаря с Украйна.

По думите на Подоляк Зеленски се намира в Киев, а целта на руската армия е да го ликвидира. В Украйна има недостиг на гориво, банковата система работи нормално, пристанища и въздушно пространство остават затворени, казва още Подоляк.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според изданието "Телеграф" Ф-16 вече са извършили първите си бойни полети в Украйна. "Украйна няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:56

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране.

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд - 1.95583 лева за едно евро. Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени единствено..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи дим от производствената. Огнеборците са били на място през цялата нощ. Изгоря предприятие за..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Към  момента  няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:35