Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-26 февруари 2022

Заради войната в Украйна Международната федерация по спортно катерене (IFSC) отмени провеждането на кръг от Световната купа по боулдър и скорост, който беше планирано да се проведе в Москва в началото на април. Решението е взето след консултации с Комисията на спортистите - орган, който осъществява връзката между атлетите и федерацията.

На среща с ръководството на Украинската федерация президентът на международната федерация Марко Сколарис е изразил солидарност на оглавяваната от него организация и на цялата катерачна общност с украинския народ. В момента се обсъжда коя страна да бъде избрана за домакин на състезанието.


Транго Тауър

Полска експедиция е в Пакистан, за да направи опит за първо зимно изкачване на Безименната кула на Транго (6286 м) по британския маршрут. Това е първият маршрут (1100-метровата линия на Южната стена, VI, 5.10, А2), по който гранитната кула е изкачена за първи път - през 1976 г., от четирима британци. Сегашната полска експедиция включва Януш Голомб, Мачией Кимел и Михал Крол. Тук трябва да се уточни, че евентуално изкачване на Транго би било в рамките на календарната, но не и на метеорологичната зима. И все пак условията и трудността на катерене със сигурност ще се различават съществено от тези при летните изкачвания.

По Транго Тауър има около 10 маршрута, а първото и единствено засега българско изкачване е осъществено през 1998 г., по словенския маршрут (от югоизток) от 6-членна експедиция, водена от Николай Петков.


Марсел Реми

Най-възрастният активен катерач на планетата навърши 99 години. Социалните медии бяха изпълнени тази седмица със снимки от рождения ден на швейцареца Марсел Реми, който води маршрут в зала за катерене. След като загрява добре, 99-годишният мъж изкатерва 16-метров маршрут с категория 4с, с долна осигуровка. Марсел е баща на известните алпинисти Ив и Клод Реми. Преди 5 години, на 94-годишна възраст премина 450-метровата линия “Miroir de l' Argentine” 5a в Швейцария. Две години по-късно направи опит по друг мултипич маршрут, изкатери първото въже с категория 5с, но последвалият надвес го затрудни и възрастният мъж реши, че ще трябва да потренира, преди да се върне за нов опит. Очевдино тренировките продължават, а междувременно швейцарският алпинист беше зарадван с торта от приятели, които споделиха, че Марсел е истинско вдъхновение за тях.


Поход

Организаторите на традиционния зимен фестивал в х. Плевен решиха да предоставят събраните от събитието пари в помощ на планинския водач Дамян Петков, който пострада при инцидент на Северната стена на връх Вихрен. Заради операция и продължително възстановяване той няма да може да упражнява професията си няколко месеца, обясни главният организатор на феста - алпинистът Мартин Маровски. Традиционно десетки хора се събраха в хижата в сърцето на Северен Джендем, за да практикуват любимите си зимни спортове, а организаторите обявиха, че подготвят и лятно издание, което ще включва скално катерене, каньонинг, спускане с алпийски тролей, с байкове, походи,. Освен това, ще има организиран голям палатков лагер и външна сцена с музика, филми и презентации.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна